A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği tedavisi, solunum yetmezliğinin altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak, aşağıdaki tedaviler yaygın olarak kullanılır:
Hızlı nefes alma: Kişi, regular solunum hızından daha hızlı ve daha sığ nefes almaya başlayabilir.
Akciğer tutulumu olan hastalarda yorgunluk, özellikle hareket sırasında artan nefes darlığı ve kuru öksürük şikayetleri olur. Bu şikayetleri olan hastanın mutlaka gerekli tetkikler yapılarak tanısının konulması ve tutulum varsa zaman kaybetmeden tedavisinin başlanması gerekmektedir. Amaç akciğer ve damarlardaki iltihabın kalıcı hasar bırakmadan tedavi edilmesidir.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Gazların Diffüzyonu • Oksijen ve karbondioksidin alveolo-kapiller membrandan diffüzyonu için alveol havası ve kapiller kan arasında bu gazların parsiyel basınçları arasında fark olmalı Alveollerin ventilasyonu / Pulmoner kapillerin perfüzyonu V / Q
Restriktif Akciğer Hastalıkları: Akciğer fibrozisi gibi hastalıklar kısıtlayıcı akciğer genişlemesi.
Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
yolunu tıkaması C ) Başın arkaya giderek soluk yolunu tıkaması D ) Bilincin kaybolması sonucu vücudun kasılması solunum yetmezliği < Önceki Soru Sonraki Soru > Solunum zorluğu olan kişiye aşağıdakilerden
NPPV uyku esnasında nefes yollarının açık tutulması advertisementına yapılan tedavidir. Burun ve ağza uygun bir maske ya da bir cihaz kullanılır.
Bu değişiklikler solunum yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Oksijen tedavisi: Solunum maskesi veya buruna yerleştirilen tüp lawnımıyla ekstra oksijen sağlanır. Evde veya hastanede kullanılabilir ve taşınabilir bir cihazdır.
KOAH alevlenmesi; hastalığın doğal seyri esnasında, günlük olağan değişimlerin ötesinde nefes darlığı, öksürük ve/veya balgamdaki değişiklikle karekterize olan, olağan tedavide değişiklik gerektirecek kadar belirgin, akut olaylardır. Bu şikayetleri olan hastalarda hastalık öyküsü titizlikle sorgulanmalı ve mutlaka KOAH alevlenmesi olasılığı düşünülmelidir. Hastalık ilerlediğinde alevlenmeler daha sık ve solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir şiddetli olmaktadır.
Solunum problemi ile ilgisi olmayan bu durumu ortaya koyabilmek için solunum yetmezliği tipleri hipotermik ortamı kaldırarak periferik siyanozun devam edip etmediğini gözlemek gerekir.
Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliği, kalp krizi veya kalp kapakçık hastalığı gibi solunum yetmezliği nedir kalp hastalıkları solunum yetmezliğine neden olabilir. Kalp hastalıkları kanın akciğerlerden kalbe dönmesini ve daha sonra vücuda pompalanmasını engelleyerek solunum yetmezliğine neden olabilir.